Førstegangskøber hus

At købe et hus er en stor beslutning og for mange deres livs investering. Det er en livsomvæltende begivenhed og der er mange udgifter. På trods af at der er mange udgifter, så er der også mange penge at spare i forbindelse med købet af dit drømmehus. Som førstegangskøber mangler man ofte viden om hvor og hvordan man kan spare i forbindelse med køb af hus. Denne artikel vil derfor give dig gode råd til, hvordan du som førstegangskøber får dit drømmehus så billigt som muligt.

billde af førstegangskøber

Kend markedet og forhandl om prisen

Det er en fordel, at du undersøger markedet. Hermed menes der, at du undersøger priserne på husene i det område, hvor dit drømmehus ligger. Ved at kende priserne på de nærliggende huse så er du sikret, at du ikke kommer til at betale alt for meget for dit kommende hus. Ydermere er det en fordel, at undersøge hvor længe huset har været til salg, samt om huset eventuelt er blevet sat ned i pris før og i så fald hvor mange gange. Det er også en god idé at kende lidt til sælgeren. Når du kender til sælgeren, kan du finde ud af, hvor desperat sælgeren er for at sælge.

Det kan desuden anbefales, at du kigger på flere huse end et. Ved at have flere huse i kikkerten er det nemmere at bevare overblikket, når du skal forhandle om prisen ved huset. Hvis du forhandler rigtigt om prisen ved dit kommende hus, kan du i nogle tilfælde spare helt op til 20 procent af husets udbudspris. Det kan derfor godt svare sig at kende markedet og forhandle om prisen.

Undersøg husets fejl og mangler

Det er vigtigt, at du undersøger huset for fejl og mangler. På den måde undgår du at købe et hus med skader som du ikke kendte til. Tilstandsrapporten kan give dig en idé om husets tilstand, men det er en fordel at alliere dig med en person med byggeteknisk baggrund. En person med byggeteknisk baggrund kan gennemgå huset sammen med dig. Hvis gennemgangen resulterer i, at der er skader på huset, kan det hjælpe dig til at forhandle med prisen og dermed få et nedslag.

Billede af førstegangskøber hus

Spar penge op og benyt opsparing

Fra den 1. November 2015 blev der indført en bekendtgørelse om at du som boligkøber, skal kunne egen finansiere minimum fem procent af købssummen for huset. Det er derfor ikke muligt at låne hele købsprisen. Du kan læse mere om hvordan man finansiere sit huskøb her. De fleste finansiere typisk deres hus via et realkreditlån og et banklån. Et banklån har en højere rente et realkreditlån og det er her en opsparing kommer ind i billedet.

Selvom du ”kun” skal kunne finansiere fem procent af købssummen af dit kommende hus, så er det en fordel at spare endnu flere penge op til, når du skal købe hus. Det skyldes at jo flere penge du selv kan finansiere, jo mindre skal du låne. Det vil derfor blive billigere for dig i sidste ende at købe huset, fordi at du undgår renter og gebyrer på dit boliglån.

Undersøg bankmarkedet og få uvildig rådgivning

 Der er mange forskellige banker i Danmark. De mange forskellige banker samarbejder med realkreditinstitutter. Der kan være stor forskel på priser og vilkår. Det er derfor en god idé at undersøge markedet samt at indhente tilbud fra minimum tre forskellige banker.

Du kan med fordel søge rådgivning af en uvildig rådgiver. En uvildig rådgiver kan hjælpe dig, som førstegangskøber, hele vejen igennem huskøbet. Du er dermed sikret at du køber dit drømmehus til den rigtige pris og er kunde i den bank, der er bedst og billigst for dig.