Hvad er økonomi

Økonomi er græsk og betyder regler (eller styring af) en husholdning. Det er en samfundsvidenskab, der analyserer produktionen og forbruget af varer og tjeneste ydelser.
Økonomi er en videnskab der omhandler anvendelsen af knappe resurser til opfyldelse af menneskelig behov. Der er ikke nogen enighed om en konkret definition af økonomi, men der kan dog siges at der helst skal være et fornuftig forhold/balance mellem indtægter og udgifter for at have en god økonomi.

Hvad er en god økonomi?

En god økonomi er som nævnt; en økonomi med et fornuftigt forhold mellem indtægter og udgifter. Med fornuftigt forhold menes der at indtægterne er større end udgifterne. Når indtægterne er større end udgifterne så kan det siges at du har en sund økonomi. Det er desværre lettere sagt end gjort at have en sund økonomi, og der ses at rigtig mange mennesker desværre bruger flere penge end de tjener. Dette resulterer i at man får opbygget en gæld.

Skab overblik over din økonomi

Hvis du ønsker at få en god/sund økonomi er det en fordel at skabe dig et overblik over din økonomi. Start med at undersøge hvad din præcise indtægt er såsom løn. Dernæst undersøg hvad du har af udgifter og forbrug. De faste udgifter som udgifter til din bolig er relativt hurtigt at danne sig et overblik over. De små udgifter i form af forbrug kan dog være sværere. Disse udgifter kan f.eks. være tøj, mad, mobil abonnement osv. Overstående er udgifter der kan svinge fra måned til måned. Ved at danne sig et mere klart billede af hvad du kan bruge og bør bruge på disse udgifter, kan du få mere ”styr” på din økonomi. Du vil få et overblik samt blive gjort opmærksom på hvis du bruger for meget.

 

Billede af hvad er økonomi

Læg et budget

En måde hvorpå det er lettere for dig at skabe et overblik over din økonomi er ved at lægge et månedligt budget. I budgettet skriver du alle dine indtægter og udgifter fra din hverdag ind. Endvidere er det en fordel at have plads i budgettet til uforudsete ændringer såsom arbejdsløshed eller sygdom. Ved at have budget for hver måned ved du med sikkerhed hvad du har af at gøre med hver måned og undgår derfor at bruge for meget.

Få hjælp af en uvildig rådgiver

Hvis du synes, det virker uoverskueligt og svært at få skabt et overblik over din økonomi, samt få lagt et holdbart og brugbart budget så fortvivl ikke – der er hjælp at hente. Du kan få hjælp af en uvildig rådgiver. En uvildig rådgiver kan hjælpe dig med, at lægge et ansvarligt og fornuftigt budget, og dermed sørge for at der et fornuftigt forhold mellem dine indtægter og udgifter. Endvidere kan den uvildige rådgiver sikre dig at du er kunde i den bank, der passer bedst til lige netop dine behov og økonomi. På den måde kan en uvildig rådgiver være med til at skabe rammerne for, at du får en sund økonomi. På hjemmesiden pengeraadgivning.dk kan du booke et gratis og uforpligtende møde hvor en uvildig økonomisk rådgiver kan hjælpe dig med at skabe overblikket over din økonomi.