Omlægning af lån

Et omlægning af lån betyder, at du indfrier dit eksisterende lån og optager et nyt lån. En anden betegnelse for omlægning er konvertering. Du kan bl.a. omlægge dit realkreditlån eller dit boliglån. Et eksempel på et omlægning af lån kunne være, hvis man har et fastforrentet lån og skifter til et afdragsfrit lån eller omvendt.

billede af omlægning af lån

Omlægning af dit realkreditlån

Der findes flere typer af realkreditlån. Du kan læse om de forskellige typer af realkreditlån her.  I forhold til omlægning af dit lån er det som udgangspunkt kun det fastforrentede realkreditlån, der er relevant. Et fastforrentet realkreditlån er, hvor renten på dit lån er fast, og du ved derfor med sikkerhed, hvad dine udgifter er hver måned. Ulempen ved dette lån er dog, at renten ofte er høj.

Der findes flere typer af låneomlægninger. Disse typer kan overordnet opdeles i 3 typer: nedkonvertering, opkonvertering og skrå konvertering.

Nedkonvertering:

Boligejere som har valgt et fastforrentet realkreditlån, kan opleve at renten gennem en periode er faldet markant. Derfor ønsker boligejerne at lave en låneoplægning, hvor de kan få erstattet deres høje rente med en lavere rente. På den måde betaler boligejerne færre penge i renter, og den samlede nettoydelse på lånet vil dermed falde. Denne type oplægning kaldes en nedkonvertering.

Opkonvertering:

Opkonverteringer er akutelle, når renten stiger, og du ønsker at fastfryse boligens gæld på et lavere niveau. Hvis renten stiger, så vil kursen på et fastforrentet lån falde. Hvis dette sker, kan du indfri obligationerne til en lavere pris, end da du optog lånet. På den måde, kan din restgæld blive gjort mindre, og så kan du på et senere tidspunkt lægge lånet om igen, hvis renten falder igen.

Skrå konvertering:

Når du foretager en skrå konvertering, så omlægger du et flexlån til fastforrentet lån eller omvendt. Hvis du f.eks. ændrer dit lån fra et fastforrentet lån til et flexlån, skal du være opmærksom på, at din risikoprofil ændrer sig netop fordi, at et flexlån styres af markedet, og renterne kan derfor potentielt set sige år efter år.

Hvis du har besluttet dig for at lave en omlægning af dit lån, så kan du kontakte din bank, som vil tage kontakt til dit realkreditinstitut.

Søg rådgivning hos en uvildig finansiel rådgiver

Det kan være svært og uoverskueligt at finde ud af, om det kan svare sig at omlægge sit lån. Ejer du en bolig og er i tvivl om, om det lån du har deri stadig er den bedste løsning, så kan du med fordel søge rådgivning hos en uvildig finansiel rådgiver. Som nævnt ovenfor kan du tage kontakt til din bank, hvis du ønsker at omlægge dit lån. En bank er en forretning, og de skal derfor også tjene penge på deres kunder. Dette skal du have i baghovedet, når du bliver rådgivet af din bankrådgiver.

En uvildig rådgiver kan hjælpe dig med at danne et overblik over de forskellige låne omlægningstyper, samt vurdere om dit nuværende lån stadig er det bedste for dig og din økonomi. Hvis det viser sig, at dit nuværende lån kan omlægges, så kan en uvildig finansiel rådgiver omlægge det for dig. Vigtigst af alt er, at en uvildig finansiel rådgiver ikke interesseret i at sælge dig noget, og er derfor 100% på din side.

På Pengeraadgivning.dk kan du booke et gratis møde, hvor du kan blive rådgivet om dine muligheder for at omlægge dit lån.