Privatøkonomisk rådgivning

Mange danskere har fra tid til anden brug for at få foretaget en gennemgang af økonomien. Dette gøres ofte for enten at skabe et overblik over økonomien, for at få balance mellem indtægter og udgifter eller for at tjekke, om man kan få bedre og billigere vilkår på eksempelvis lån.

Privatøkonomisk rådgivning er altså for alle. Med privatøkonomisk rådgivning giver du dig selv tryghed og de bedste privatøkonomiske muligheder for fremtiden. Men hvad skal du være opmærksom på, når du vælger rådgiver? Og hvilke ting kan du egentlig få hjælp og vejledning til hos en privatøkonomisk rådgiver? Læs med her, hvor du får svar på disse spørgsmål.

Hvad er privatøkonomisk rådgivning?

Privatøkonomisk rådgivning er ofte fundamentet for en tryg og sund privatøkonomi. Ved privatøkonomisk rådgivning kan du få hjælp og vejledning til mange ting. Du kan blandt andet få hjælp til boligfinansiering, gæld, lån, pension, budget, opsparing og økonomistyring.

Privatøkonomisk rådgivning er, i store træk, delt op i to områder:
• Rådgivning, hvor du får konkrete, individuelle anbefalinger om, hvilket produkt eller løsning du skal vælge. Denne slags rådgivning bliver blandt andet brugt, hvis du skal have et konkret bud på, hvordan du får mest ud af din pensionsopsparing, eller hvor du skal investere dine penge

• Mere overordnet rådgivning, som blot har til formål at hjælpe dig til at få et bedre overblik over din privatøkonomi. Her får du for eksempel vejledning til, hvordan du kan lægge et godt budget eller spare penge i hverdagen.

billede af privatøkonomisk rådgivning

Privatøkonomisk rådgiver: Hvilken skal jeg vælge?

Når du skal finde en privatøkonomisk rådgiver, skal du først og fremmest beslutte, om du ønsker en uvildig rådgiver, eller om du ønsker rådgivning fra din bankrådgiver. Der er fordele og ulemper ved begge muligheder, hvilke du får en gennemgang af her.

Uvildig rådgiver

Fordelene ved en uvildig rådgiver er, at denne ingen interesse har i at sælge dig et produkt. En uvildig rådgiver er nemlig uafhængig af banker, realkreditinstitutter og andre virksomheder. Rådgiveren har altså fuldt fokus på, hvad der er bedst for dig. Ulempen ved at vælge en uvildig rådgiver er, at tilliden til denne rådgiver måske ikke er lige så stor som til din bankrådgiver. Derudover koster det penge at få privatøkonomisk rådgivning hos en uvildig rådgiver.

Bankrådgiver

Fordelene ved at få privatøkonomisk rådgivning hos din bankrådgiver er, at din bankrådgiver ofte har et godt indblik i din situation på forhånd. Derudover er det ofte gratis at få privatøkonomisk rådgivning i banken. Ulempen ved at få privatøkonomisk rådgivning af bankrådgiveren er, at bankrådgiveren selvsagt arbejder for banken. Denne har altså en klar interesse i at sælge dig bankens produkter.

Når du overvejer, hvilken rådgiver du skal vælge, er det vigtigt, at du tænker på, hvilken type privatrådgivning du ønsker. Hvis du har brug for rådgivning om et konkret produkt, er det en god ide at overveje en uvildig rådgiver, da denne kun har dine behov in mente. Hvis du derimod blot har brug for mere overordnet rådgivning, kan en bankrådgiver løse opgaven uden beregning.